Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Sălaj a finalizat centralizarea voturilor exprimate în judeţ şi a anunţat, luni, că 38,53 la sută din sălăjenii înscrişi pe liste s-au prezentat la vot, la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Preşedintele BEJ Sălaj, Mirela Lazoc, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că potrivit centralizării finale a voturilor exprimate în judeţ, 77.498 de sălăjeni din totalul de 201.134 înscrişi pe listele electorale s-au prezentat la urne, duminică, pentru a-şi exprima opţiunea privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. „Avem rezultatele finale pentru Sălaj: prezenţa la vot a fost de 38,53 la sută, adică numărul participanţilor la vot a fost de 77.498, dintr-un total de 201.134 de alegători înscrişi pe liste. Numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul <
Potrivit sursei citate, Sălajul a primit 221.340 de buletine de vot pentru a fi întrebuinţate la referendumul din 29 iulie, din care au rămas nefolosite 143.842 de buletine de vot. Numărul voturilor nule la nivel de judeţ a fost de 1.037.
Jibouanii – cei mai hotărâţi „să-l doboare” pe Băsescu
Zălăuanii au ieşit la vot mai ales la orele amiezei, în drumul spre biserică sau după ce au asistat la slujba religioasă. După centralizarea voturilor, prezenţa la urne a fost de 33,78 procente în municpiu, fiind înregistrate 17.289 de voturi pentru demiterea lui Băsescu şi 2.105 voturi valabil exprimate la opţiunea „NU”. La nivel de Zalău, au fost 157 de voturi nule.
Mult mai bine s-a mobilizat electoratul din Jibou, unde, potrivit viceprimarului Ana Indrieş, din cei peste 9.000 de alegători înscrişi pe liste, şi-au exprimat opţiunea electorală 44,21 la sută.
La Şimleu Silvaniei, abia un sfert din populaţia oraşului a ieşit în week-end la referendum. Potrivit datelor oferite de primarul Septimiu Ţurcaş, din peste 12.000 de alegători înscrişi în liste, s-au prezentat la urne 4.363 de persoane, ceea ce înseamnă o prezenţă la vot de 32,13 procente. Sub Măgură, 71 de voturi au fost nule, în timp ce 3.792 din votanţi au spus „DA” demiterii preşedintelui Băsescu, iar 500 de şimleuani s-au declarat împotriva acestui lucru.
În Cehu Silvaniei, prezenţa la urne a fost de 32,11 la sută, ne-a declarat primarul Andrei Varga, aici înregistrându-se şi solicitări pentru rna mobilă înaintate de Fundaţia Rainbow şi Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice din oraş.
Boicot şi nu prea în rural
În comunele sălăjene, prezenţa a fost cât se poate de diferită, în funcţie de mobilizarea făcută la faţa locului de autorităţile locale. În timp ce în comunele cu edili liberali ori social-democraţi, populaţia a fost încurajată să îşi exprime opţiunea electorală, în cele cu edili din partea PDL şi UDMR prezenţa la vot este scăzută, ceea ce ar putea indica o boicotare a referendumului.
Astfel,cea mai slabă prezenţă la vot afost înregistrată în comuna Şamşud, unde doar 12,87 la sută din populaţie a votat. Tot în număr mic s-au prezentat la urne şi sălăjenii din comunele Plopiş (16,61 la sută) şi Boghiş (16,63 la sută). De cealaltă parte, cea mai mare prezenţă la vot – de 71,44 la sută – a fost înregistrată în comuna Letca. Procente mari s-au înregistrat şi în Zalha(70,73 la sută), Şimişna (70,18 la sută) şi Lozna (70,02 la sută).
În Meseşenii de Jos, primarul Sandu Berceanu (PSD) ne-a declarat că s-au prezentat la urne 1.309 de alegători, din totalul de 2.160 înscrişi pe liste, ceea ce înseamnă o prezenţă la vot de 64,35 la sută. Edilul pune acest procent bun pe seama bunei mobilizări şi organizări locale. În comuna Măerişte, prezenţa la vot a fost de aproximativ 30 la sută, ne-a declarat primarul Vasile Lazăr, acesta precizând că solicitările de urnă mobilă au fost foarte puţine.
Cetăţenii din cea mai mare comună a judeţului – Crasna – nu s-au înghesuit la urne, duminică, deşi populaţia este prepondenderent de etnie maghiară, iar la scrutinurile trecute a dovedit o disciplină demnă de luat în seamă în ceea ce priveşte exprimarea opţiunii electorale. Prezenţa la urne de doar 22,13 la sută ar putea indica un boicot, dar primarul Emeric Pop neagă acest lucru, declarând că, dimpotrivă, în satul Ratin – spre exemplu, unde populaţia este aproape în totalitate de etnie maghiară, prezenţa la vot a fost de 29,34 la sută, în timp ce în localitatea Huseni, 30,75 la sută din alegători au mers la vot, în week-end. „Nu a fost vorba de niciun boicot, referendumul nu s-a boicotat în comuna Crasna, iar asta se poate vedea din rezultatele înregistrate la Ratin – prezenţă de 29,74 la sută, ori la Huseni – prezenţă de 30,75 la sută. Poate era o prezenţă mai bună la urne dacă am fi făcut noi mai mult, dar cred că a contat şi faptul că referendumul a avut o miză oarecare, nu una locală”, a spus primarul.
Între dezamăgire şi extaz
Liderul PNL Sălaj, primarul Zalăului Radu Căpîlnaşiu, a pus prezenţa slabă la referendum pe seama boicotului PDL şi UNPR, dar şi din cauza resentimentelor românilor faţă de clasa politică. „Totuşi, rezultatele referendumului arată trendinţa masivă a românilor împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Din păcate, însă, prezenţa la vot nu a fost suficientă pentru a-l demite, asta şi din cauza boicotului PDL şi UNPR”, a declarat Radu Căpîlnaşiu.
Preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, se arată bucuros că schimbările făcute de democrat-liberali înainte de referendum au fost confirmate prin rezultatul scrutinului din 29 iulie. „Am fost convinşi că românii nu vor participa la validarea unui referendum organizat pentru a legitima un şir de ilegalităţi. Românii – şi în special peste 60 la sută dintre sălăjeni – au înţeles că, pe 29 iulie, nu a fost vorba despre demiterea preşedintelui, ci despre validarea sau invalidarea propunerii celor 256 de parlamentari. Din fericire pentru democraţia din România, conaţionalii noştri au ales continuarea drumului european al acestei ţări”, a declarat Bode.
Potrivit acestuia, modul de desfăşurare a referendumului în Sălaj arată că „directivele lui Liviu Dragnea au fost ascultate orbeşte şi aici”. „Campania electorală a continuat şi în ziua de 29 iulie, atunci când în Sălaj am întâlnit turism electoral. Mă surprinde numărul extrem de mare al sălăjenilor care au votat pe liste suplimentare – şi sper că doar pe aceste liste au votat. În final, adresez un cuvânt de apreciere către membrii BEJ şi structurile MAI, care, duminică, şi-au făcut datoria”, a conchis Bode.
Pază cu circa 600 de angajaţi MAI
În judeţ au fost organizate 299 de secţii de votare (din care circa 200 au fost în şcoli şi licee), tot atâtea câte au fost şi la alegerile locale din 10 iunie. Din cele 299 de secţii de votare din judeţ, 27 au fost în municipiul Zalău. Paza secţiilor de votare a fost asigurată în Sălaj de 246 poliţişti, 182 jandarmi, 158 pompieri şi 12 lucrători ai Serviciilor de Paşapoarte, Înmatriculări auto şi ai Oficiului Judeţean pentru Imigrări.
Mihaela Moldovan & Olivian Vădan
primarii, consilierii locali si judeteni,dupa ce se vad cu sacii in caruta nu-i mai intereseaza de alte alegeri ,chiar nu vedeti acest lucru.NOI romanii suntem ingaduitori cu ungurii ii bagam in guvern,administratie locala si in momentul in care li se cere parerea ei sunt pe fata cu ordinele ungariei,dupa care spun ca ei sunt ok dar sa nu-i uitam pe alde Bode si pe alti BOURENI DIN PDL CARE AU BOICOTAT ACEST REFERENDUM.Sa le fie de bine si la parlamentare sa aveti acelesi scor.Sa traiti bine .
primarii, consilierii locali si judeteni,dupa ce se vad cu sacii in caruta nu-i mai intereseaza de alte alegeri ,chiar nu vedeti acest lucru.NOI romanii suntem ingaduitori cu ungurii ii bagam in guvern,administratie locala si in momentul in care li se cere parerea ei sunt pe fata cu ordinele ungariei,dupa care spun ca ei sunt ok dar sa nu-i uitam pe alde Bode si pe alti BOURENI DIN PDL CARE AU BOICOTAT ACEST REFERENDUM.Sa le fie de bine si la parlamentare sa aveti acelesi scor.Sa traiti bine .
ha ha pai asa va trebe ati ajuns la putere si mai tineti udmristele in functii
Din pacate, în Salaj, la fel ca în tot Ardealul, prezenţa la vot a fost slabă.
Au dreptate unii regăţeni, care spun că sunt destui ardeleni, cărora le place să fie slugi la unguri, aluzie la îndemnul lui Orban, de a fi boicotat referendumul.